Naar een natuurinclusieve woonwijk

Hoe kan het ruimtelijke ontwerp de biodiversiteit in de woonwijk versterken? Woonwijken die tussen de jaren '50 en '80 zijn gebouwd, komen aan de beurt voor grootschalig onderhoud. Deze transitie biedt nieuwe mogelijkheden voor het behoud en de bevordering van biodiversiteit. In combinatie met een verbeterde leefbaarheid voor de menselijke bewoners kan de relatief rijke stadsnatuur in stand worden gehouden.

Exploratief onderzoek

promotieonderzoek Jacques Vink
15 juli 2024


Hoe kan het ruimtelijke ontwerp de biodiversiteit in de woonwijk versterken? Woonwijken die tussen de jaren ’50 en ’80 zijn gebouwd, komen aan de beurt voor grootschalig onderhoud. Deze transitie biedt nieuwe mogelijkheden voor het behoud en de bevordering van biodiversiteit. In combinatie met een verbeterde leefbaarheid voor de menselijke bewoners kan de relatief rijke stadsnatuur in stand worden gehouden. Aan de hand van vier casestudies zullen ruimtelijke oplossingen worden geïdentificeerd en vertaald naar ontwerppatronen. Hierbij wordt samengewerkt en voortgebouwd op het onderzoek van stadsecologen naar biodiversiteit in de naoorlogse woonwijk. Om dit project een wetenschappelijke basis te geven, zal Jacques Vink een promotieonderzoek aan de TU Delft verrichten met als onderwerp: de natuurinclusieve transformatie van de naoorlogse woonwijk.
De stad is een dynamische omgeving waarin de natuur verrassend snel evolueert. In Stadsnatuur Maken en Stadsnatuur Bouwen (Niels de Zwarte, Piet Vollaard en Jacques Vink) is aan de hand van theorie en praktijk beschreven hoe natuur en cultuur een fusie kunnen aangaan. De integratie van menselijke en natuurlijke biotopen is een voorwaarde om een duurzamere en veerkrachtigere omgeving te realiseren. Naar een natuurinclusieve jaren ’50-’80 woonwijk bouwt hierop voort. Naast een dissertatie zullen de resultaten in tussentijdse publicaties worden samengevat en gepubliceerd in de vakpers.

Start: 1 juli 2024
Promoter: Prof. Dr. Steffen Nijhuis, TU  Delft,
faculteit Bouwkunde

Dit project wordt mogelijk gemaakt door TBI Klimaattrein en Vogelbescherming NL.